Mentális immunrendszerünk megerősítése relaxációval

Az immunrendszer – a test természetes védelmi rendszere – arra hivatott, hogy féken tartsa vagy elpusztítsa a hívatlan vírussejteket, jelen helyzetben a koronavírust. Ha azonban az immunrendszer gátolva van, a vírussejtek könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. A pszichés stressz a limbikus rendszer közvetítésével a hipotalamuszon keresztül gátlás alá helyezi testünk védelmi rendszerét és így az kiszolgáltatottá válik a vírusoknak. A dolgokat még bonyolítja, hogy a hipotalamusz a stresszre reagálva beindítja az agyalapi mirigy termelését, oly módon, hogy a testünk hormonális egyensúlya is megváltozik. Ennek többek között az lehet a következménye, hogy az immunrendszer még kevésbé lesz képes felvenni a vírussal a harcot. Ezért nagyon fontos, hogy támogassuk testünk védelmi rendszerét és kiemelt figyelemmel legyünk a testi és pszichés jóllétünkre egyaránt.

A képzelet és a kreativitás használatával megerősíthető a testünkkel és az immunrendszerünkkel való kapcsolatunk. A relaxációval (progresszív relaxáció) kialakított imaginációs technika (képi megjelenítési gyakorlatok) kiváló eszköz arra, hogy megerősítsük testi és pszichés immunrendszerünket, enyhítsük a félelmeinket és megerősítsük a hitünket abban, hogy képesek vagyunk megküzdeni a vírussal vagy támogatni a felgyógyulásunkat a betegségből.

A fenti relaxációs hanganyag egy olyan gyakorlatot tartalmaz, amelynek alapjait a daganatos betegek körében oly gyakori feszültség -és félelemkörök megtörésére dolgozott ki Carl Simonton. A szöveget Róza Zs. Rachel klinikai szakpszichológus állította össze és tolmácsolja számunkra, lektorálta Dr. Szabó Nikolett háziorvos.